Kinderen met risico op griep extra aandacht

Kinderen met een risico op de ?gewone? seizoensgriep hebben ook een verhoogd risico op een ernstig beloop van de Mexicaanse griep. Ook is het mogelijk om ernst van ziekten bij jonge kinderen met virale lage luchtweginfecties, zoals een longontsteking, te meten in het bloed of een neusspoelsel. Dat blijkt uit onderzoek van het Radboudumc.

Bij kinderen komen luchtweginfecties die worden veroorzaakt door virussen veel voor. Vaak leidt dit tot doktersbezoek, en regelmatig is zelfs een ziekenhuisopname nodig. Acute lage luchtweginfecties zijn de belangrijkste doodsoorzaak bij kinderen van twee maanden tot vijf jaar. Denk aan een longontsteking of acute bronchitis. Elke 35 seconden sterft ergens op de wereld een kind aan een lage luchtweginfectie, vooral in ontwikkelingslanden. In Nederland krijgen kinderen en volwassenen die extra risico lopen om ernstig ziek te worden van griep jaarlijks een griepprik. Het is de vraag of alle kinderen jaarlijks tegen griep gevaccineerd zouden moeten worden.

In het onderzoek werd gekeken welk type kind het meest ziek wordt door de Mexicaanse griep. Kinderen met bekende risicofactoren, zoals een neurologische, hart- of longaandoening, of achterstanden in psychische of lichamelijke ontwikkeling blijken het hoogste risico te hebben op een ernstig beloop van de Mexicaanse griep. Deze kinderen hebben ook een hoger risico op een ernstig beloop van de seizoensgriep. Toch was bijna de helft van de kinderen die opgenomen moest worden in het ziekenhuis voorheen helemaal gezond.