Nederlandse twintigers lopen meeste risico op soa of hiv

Nederlandse mannen en vrouwen tussen de twintig en dertig jaar oud lopen het meeste risico op een soa of hiv. Ook laat deze groep zich het vaakst testen op geslachtsziekten. Dat blijkt uit de GezondheidsenquĂȘte/Leefstijlmonitor van het CBS.

Van de mannen tussen de twintig en dertig zegt negen procent het laatste sekscontact te hebben gehad met een losse partner zonder dat er een condoom werd gebruikt. Bij vrouwen in dezelfde leeftijdsgroep ligt het percentage op zeven procent. Van de ondervraagden heeft 4 procent zich het afgelopen jaar laten testen op hiv en 5 procent op een soa. Mannen en vrouwen laten zich even vaak testen op hiv, maar vrouwen laten zich iets vaker testen op een soa. Twintigers laten zich het vaakst testen. Zo heeft 11 procent zich het afgelopen jaar op hiv laten testen en 14 procent op een soa. Ook mannen die seks hebben met mannen lieten zich vaker testen. Verder hadden Nederlanders met een niet-westerse migratieachtergrond en van de tweede generatie het afgelopen jaar vaker meerdere sekspartners dan andere Nederlanders. Ook laten ze zich vaker testen op hiv en soa.

Het onderzoek werd uitgevoerd in samenwerking met het RIVM, Rutgers en Soa Aids Nederland. Ruim 9 duizend respondenten deden mee.