Door hormonen minder kans op hartaanval

Om de symptomen van de overgang te onderdrukken, krijgen sommige vrouwen hormoonvervangingstherapie. Deze therapie zou de vrouwen ook een verkleinde kans geven op een hartaanval of beroerte, stellen onderzoekers van de Cedars-Sinai Medical Center in Los Angeles.

De onderzoekers bekeken hiervoor de medische data van ruim 4.200 vrouwen die in de periode 1998 tot 2012 een scan hadden gekregen om het calciumgehalte in hun kransslagaderen te bepalen.

Een hoog calciumgehalte kan wijzen op vaatvernauwing, wat de kans op een hartaanval of beroerte vergroot. Daaruit bleek dat vrouwen die hormoonvervangingstherapie kregen, 30 procent minder kans hadden op zo'n dodelijke ziekte dan vrouwen die de therapie niet kregen. Bij hormoonvervangingstherapie krijgen vrouwen oestrogeen toegediend. Uit eerder onderzoek bleek al dat dit een positief effect heeft op de gezondheid van het hart en het cholesterolniveau.

De deelnemers die therapie kregen hadden ook 20 procent meer kans om calciumscore van nul te hebben, de laagst mogelijke score. 36 procent van deze groep had minder kans om te scoren boven 399, wat wijst op een hoog risico op een hartaanval en vaatvernauwing.