Uitgebreid
Zoek in alles
Of zoek in een categorie
Ziektebeelden Zelftesten
Medicijnen Nieuws
Bijsluiters Overig

Meer sterfgevallen in winter


Geplaatst op 21 maart 2017
Tijdens de winter in 2016-2017 zijn meer mensen overleden dan in dezelfde periode een jaar eerder. Vooral onder tachtigplussers was de sterfte hoger, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). De hogere sterftecijfers hebben te maken met vergrijzing en de griepepidemie die inmiddels meer dan veertien weken duurt.


Vanaf de eerste week van oktober vorig jaar tot en met de derde week van februari zijn 62.900 mensen overleden, 5300 meer dan in dezelfde periode een jaar eerder. Het aantal overledenen onder tachtigplussers is deze winter met meer dan 14 procent gestegen. Onder 65- tot tachtigjarigen is het aantal sterfgevallen bijna 5 procent hoger. Daaronder is het aantal overledenen vrijwel gelijk gebleven.

Het CBS voorziet dat door het toenemende aantal ouderen het aantal overledenen ieder jaar zal stijgen. Verwacht wordt dat tegen 2025 jaarlijks ruim 10.000 meer inwoners overlijden dan nu het geval is. De jaarlijkse sterfte zal dan naar verwachting uitkomen op 160.000 tegen 149.000 in 2016.

Ook in andere landen als BelgiŽ, Frankrijk, ItaliŽ, Portugal en Spanje is deze winter de sterfte onder ouderen opvallend hoog. Dit heeft eveneens met de lange griepgolf te maken. Daar komt bovenop dat sommige landen te maken hadden met extreem koud weer.