Uitgebreid
Zoek in alles
Of zoek in een categorie
Ziektebeelden Zelftesten
Medicijnen Nieuws
Bijsluiters Overig

Nederlander met gele koorts


Geplaatst op 21 maart 2017
Bij een patiŽnt in Nederland is gele koorts vastgesteld. Dat is voor het eerst in dertig jaar, meldt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). De patiŽnt is in Suriname geweest en heeft de ziekte daar opgelopen. Opmerkelijk: gele koorts is al 45 jaar niet meer vastgesteld in Suriname.


De ziekte is niet van mens op mens overdraagbaar. In Nederland is geen kans op een uitbraak van gele koorts, omdat de gelekoortsmug hier niet voorkomt, meldt het RIVM. Het RIVM kon niet zeggen hoe het met de patiŽnt in Nederland gaat.

Gele koorts is een tropische ziekte die wordt veroorzaakt door het gelekoortsvirus. Het wordt overgedragen door tropische muggen die ook verantwoordelijk zijn voor de verspreiding van het zikavirus. Ongeveer een op de vijf mensen die besmet raken wordt ziek. Gele koorts kan bloedingen uit de oren, ogen en neus veroorzaken, orgaanuitval, geelzucht en kan dodelijk zijn. Ruim een op de tien patiŽnten overlijdt eraan. In BraziliŽ is momenteel een uitbraak van gele koorts. Het is te voorkomen door vaccinatie. De meeste reizigers naar landen waar gele koorts voorkomt laten zich vaccineren en zijn daardoor beschermd tegen de ziekte. Ook voor Suriname geldt een vaccinatieadvies.