Vegaburger kan wereld redden

Waar de ene helft van de wereld te dik is, heeft de andere helft honger. Nederlandse voedselproducenten en -experts willen beide problemen aanpakken door plantaardige eiwitten beter neer te zetten als een gezond en voedzaam alternatief.

Volgems Ploumen, minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking, kan de aarde de vraag naar dierlijke eiwitten zoals vlees niet meer goed aan omdat de productie te veel water kost en de bodem uitput.

Omdat de wereldbevolking blijft groeien, en dus de vraag naar voedsel ook, moet er een beter alternatief gezocht worden. Op het gebied van plantaardige eiwitten is Nederland een koploper. Partijen ontwikkelen projecten om aan de eiwitbehoeften tegemoet te komen in landen waar er schaarste aan is. Producten moeten aansluiten op lokale smaak en eetculturen. Zo zit India niet te wachten op een vegetarische gehaktbal, maar een vegetarische hamburger is in Amerika kan het mogelijk wél goed doen.