Meer ouderen op spoedeisende hulp

Afgelopen jaar belandden meer 65-plussers op de spoedeisende hulp dan in 2015. Het gaat om maar liefst 116.000 meer spoedgevallen. Dat wordt duidelijk uit onderzoek van Fluent Healthcare Amsterdam. De onderzoeker ziet een verband tussen de hervormingen in de ouderenzorg en de toename van ouderen op de spoedeisende hulp.

Kwetsbare ouderen wonen, mede door de hervormingen in de ouderenzorg, langer zelfstandig thuis waardoor fysieke aftakeling minder snel opgemerkt wordt en er meer ongelukken gebeuren met een bezoek aan de huisarts of spoedeisende hulp als gevolg.

Het aantal ouderen dat acute zorg moest krijgen, steeg met zeventien procent. Ook de duur van een verblijf in het ziekenhuis van ouderen is langer geworden. Gemiddeld duurt een opname dertig procent langer dan bij anderen.

Het onderzoek werd uitgevoerd voor het Regionaal Overleg Acute Zorg (ROAZ) van het AMC en VUmc. Sinds 2012 is het aantal keren dat een spoedeisende hulp wegens drukte tijdelijk patiƫnten moest weigeren in de regio Amsterdam en Noordwest Nederland verdubbeld.
In 2016 was er een recordhoogte van vierduizend SEH-stops, blijkt uit nieuwe cijfers van het ROAZ.