Kennis over Q-koorts raakt versnipperd

Omdat in 2018 de stichting Q-support stopt, dreigt alle vergaarde kennis over Q-koorts verloren te gaan. Om een toekomstige zoönose-epidemie te bestrijden, en fouten uit het verleden te voorkomen, is het belangrijk de kennis in één adviescentrum onder te brengen.

Dit stelt het adviesorgaan BrabantAdvies. Deze stichting heeft alle ervaring en kennis over Q-koorts gebundeld. Ze kreeg bij de oprichting in 2013 voor vijf jaar lang 10 miljoen euro mee. Dat zou voldoende tijd moeten zijn om hulp te bieden en kennis samen te brengen na de uitbraak van Q-koorts. Dit einde komt sneller dan sommige patiënten en betrokkenen zouden willen omdat er nog veel onduidelijkheden zijn aldus de stichting.

Er is wel een landelijke database waarin alle chronische Q-koortspatiënten geanonimiseerd zijn opgenomen. Ook onderzoekers van UMC Utrecht, Radboudumc en het Jeroen Bosch Ziekenhuis zijn hierbij betrokken. Het probleem is echter dat de kennis rond Q-koorts versnipperd zal raken. Ook zijn er nog altijd nieuwe gevallen van chronische patiënten.