Virtuele slaapcoach effectief slaapmiddel

De interactieve app SleepCare voor mensen met chronische slapeloosheid blijkt effectief. Slaapproblemen verminderen bij gebruik van deze virtuele coach, blijkt uit onderzoek van TU Delft. De universiteit ontwikkelde samen met de Universiteit Utrecht en Universiteit van Amsterdam de app.

Ongeveer tien procent van de Nederlandse bevolking lijdt aan chronische slapeloosheid. De gebruikelijke behandeling hiervan is cognitieve gedragstherapie voor insomnie. De therapie is echter beperkt toegankelijk; er zijn te weinig slaaptherapeuten voor het grote aantal mensen met slaapproblemen. Daarnaast blijkt dat patiƫnten moeite hebben om de therapie vol te houden. De app SleepCare lijkt een goed alternatief. Bij de deelnemers die de app gebruikten was een duidelijke afname van de slaapproblemen te zien; mensen vielen sneller in slaap en werden minder vaak wakker. Drie maanden later waren de effecten nog steeds zichtbaar. De smartphone-app ?SleepCare? is gebaseerd op bestaande cognitieve gedragstherapie voor insomnie die wordt gegeven door psychologen. De app is op dit moment alleen beschikbaar voor de onderzoeksgroep met Android-telefoons. De onderzoekers hopen dat de app in de toekomst toegankelijk kan worden gemaakt voor de markt.

Voor het onderzoek zijn 151 mensen met chronische slapeloosheid opgedeeld in twee groepen. Hiervan kregen 74 personen zes weken lang direct toegang tot de app ?SleepCare? en 77 mensen werden eerst op een wachtlijst geplaatst.