Geen decoratie op sigaretten

Tabaksfabrikanten mogen binnenkort geen pakjes sigaretten meer verkopen met decoratieve-elementen, zoals glimmende kleuren of reliëf.

Binnenkort mogen de pakjes sigaretten, shag, waterpijptabak en cigarillo's alleen een matte en gladde afwerking hebben, zegt staatssecretaris Martin van Rijn. Nu mogen de pakjes nog decoratie bevatten om kopers te lokken. Ook de elementen die leiden tot geluids-, licht-, geur- en smaakeffecten mogen niet meer. Denk aan een kenmerkende geur of inkt die oplicht bij het openen van de verpakking.

De maatregel moet 1 juli ingaan en past in een reeks maatregelen van het kabinet en van de Europese Unie om roken minder aantrekkelijk te maken. Eerder werden bijvoorbeeld al afschrikwekkende plaatjes geplaatst op de pakjes. Het kabinet gaat in de gaten houden of de tabaksindustrie zich aan de regels houdt. Zodra er opnieuw lokkende elementen aan de pakjes worden toegevoegd, komen er mogelijk nóg strengere regels. Zo kan het zijn dat tabaksfabrikanten dan alleen standaardverpakkingen mogen gebruiken, met slechts de merknaam.