Vaker ?nee? van donors

De Donorweek heeft 31.844 nieuwe registraties opgeleverd. Voor het eerst is het aantal mensen dat ?nee? zegt tegen donatie groter dan de ?ja?-groep. De afgelopen twee jaar zei 86 procent ?ja? en 14 procent ?nee?. Dit jaar is dat beeld tegenovergesteld: 24 procent zij ?ja? en 76 procent ?nee?.

Van de bijna 31.844 nieuwe registraties was het 5.414 keer 'ja' en 26.430 'nee'. Ook bij de mensen die hun registratie lieten wijzigen, pakte het negatief uit. Er werden 6.511 bestaande registraties in een 'ja' veranderd en 11.025 in een 'nee'.

Niet alleen procentueel, maar ook in absolute aantallen was het aantal 'ja'-registraties lager: 11.925 dit jaar tegenover bijna 24.000 per donorweek in de voorgaande twee jaren.

Momenteel ligt een nieuw wetsvoorstel op de plank, waarbij bij geen keuze iemand wel wordt geregistreerd als orgaandonor. De pleitbezorger van de nieuwe donorwet, D66-Kamerlid Pia Dijkstra, noemt het "natuurlijk teleurstellend" dat een meerderheid van de mensen nu kiest voor Nee. Het wetsvoorstel, waarmee een nipte meerderheid van de Tweede Kamer akkoord ging, leidde tot verdeelde reacties. Het is nog sterk de vraag of de Eerste Kamer ook zal instemmen.