Seksuele voorlichting op school sluit niet goed aan bij jongeren

De seksuele voorlichting die wordt gegeven op scholen sluit niet goed aan bij jongeren en is in veel gevallen ongemakkelijk. Dat blijkt uit een nieuwe studie waarin de seksuele voorlichting in tien verschillende landen werd onderzocht.

Hoewel seksuele voorlichting in ieder land anders is, bleken veel jongeren over het algemeen negatief te zijn over de gekregen lessen. De voorlichting houdt te weinig rekening met het feit dat seks schaamtevol kan zijn en angst kan bezorgen. Ook hebben scholen het idee dat studenten niet seksueel actief zijn. Hierdoor zit er een ruimte tussen de informatie die wordt gegeven en de werkelijkheid. Verder wordt veel informatie gegeven die enkel gericht is op seks tussen hetero's.

De onderzoekers concluderen dat veel voorlichting niet verder gaat dan seksuele gezondheid, het tegengaan van geslachtsziekten en wat te doen bij zwangerschap en hoe die te voorkomen.
De stof wordt bovendien vaak wetenschappelijk benaderd. Er wordt weinig gesproken over plezier en verlangen.

Om de seksuele voorlichting op scholen te verbeteren zou het beter zijn externe in te huren, stellen de onderzoekers. Dat moeten dan experts zijn die verder afstaan van studenten dan de docenten. Bovendien moeten ze positief tegenover seks staan.

Een analyse van de in totaal 55 kwalitatieve studies is gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift BMJ Open.