Pijnschaal op eerste hulp niet nauwkeurig

Mensen die op de eerste hulp komen, worden vaak gevraagd om op een schaal van één tot tien aan te geven hoe erg de pijn is die ze voelen. Deze schaal blijkt niet nauwkeurig te zijn, omdat het enkele belangrijke aspecten van pijn mist. Dat stellen Zweedse wetenschappers op basis van onderzoek.

De schaal die wordt gebruikt op de meeste eerstehulpposten, zegt niets over het type pijn. Bovendien is niet duidelijk wat de invloed is van het veranderen van de lichaamspositie op de pijn. Ook kunnen veel patiënten zich niet voorstellen hoe de extremen op de pijnschaal voelen.

Voor het onderzoek spraken de wetenschappers met mensen op de eerste hulp in een Zweeds ziekenhuis. Hen werd gevraagd de pijn te waarderen op een visuele schaal en een numerieke schaal. Op de visuele schaal moesten zij het pijnniveau aangeven op een horizontale lijn. Op de numerieke schaal moesten zij hun pijn een cijfer geven tussen de nul en tien. Na afloop vertelden sommige patiënten dat de schalen onvoldoende zeiden over de daadwerkelijke pijn die ze voelden. Vooral bij een pijn die varieert of bij pijn die steeds opkomt en weggaat, is dit het geval. Anderen stelden dat ze de pijn hoger inschaalden omdat ze bang waren dat hun klachten anders niet serieus genomen werden.