Wie beweegt als veertigplusser wordt slim oud

Op middelbare leeftijd sporten, zorgt voor een betere hersenfunctie als je ouder bent. Dat stellen onderzoekers van de universiteiten van Helsinki, Jyväskylä en Turku. Zij onderzochten de gegevens uit een bevolkingsonderzoek onder ruim drieduizend Finse tweelingen.

Na een periode van gemiddeld 25 jaar zijn bij actieve mensen hersenfuncties zoals onthouden beter dan bij inactieve mensen. Het gaat daarbij om ?iets meer? lichaamsbeweging, het gaat er om dat je actiever beweegt dan rustig wandelen. Meer sporten is niet per definitie beter voor de hersenen. Volgens de onderzoekers heeft lichaamsbeweging altijd een positieve invloed op de cognitie, ongeacht je leefstijl of waar je woont. Wie inactief is, heeft een hogere kans op mentale aandoeningen zoals dementie.

De tweelingen werden als groep als geheel onderzocht. Ook werden directe vergelijkingen gemaakt tussen tweelingen waarvan de ene helft actiever was dan de andere. De resultaten zijn gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Journal of Alzheimer?s Disease.