Bijna helft hartaanvallen geen klassieke symptomen

De bekende symptomen van een hartaanval, zoals pijn op de borst, treden bij bijna de helft van de hartaanvallen niet op. Dat blijkt uit onderzoek van het Amerikaanse instituut Wake Forest School of Medicine.

In het onderzoek werden bijna 9500 vrouwen en mannen gevolgd in een periode van negen jaar. Van de deelnemers kregen 386 mensen een hartaanval met de bekende symptomen, zoals kortademigheid en pijn op de borst. Maar het aantal deelnemers met een ?stille? hartaanval was opvallend hoog: 317. Bij een stille hartaanval zijn de symptomen zo mild dat ze niet of nauwelijks worden opgemerkt. Vaak wordt een stille hartaanval per toeval ontdekt als er schade te zien is op een ECG tijdens een controle of voor een operatie. De mensen uit het onderzoek die een stille hartaanval kregen, hadden 34 procent meer kans om te overlijden.

Mensen die last hebben van pijn op de borst en daarnaast risicofactoren hebben als een hoge bloeddruk of obesitas, zouden volgens de onderzoekers voor de zekerheid een ECG moeten ondergaan.