Vijf keer beter resultaat bij nieuwe kankerbehandeling

Een nieuwe Nederlandse kankerbehandeling kan mogelijk bij mensen met neuro-endocriene tumoren vijf keer beter resultaat bereiken dan de standaard behandeling. Dat blijkt uit onderzoek van behandel- en kenniscentrum Peptide Receptor Radionuclide Therapie (PRRT).

Neuro-endocrine tumoren zijn vrij zeldzaam. Ze komen voor in de alvleesklier, darmen en longen en kunnen hormonen aanmaken. Deze tumoren zijn vaak onopvallend en kunnen lang onopgemerkt blijven.
Nieuw aan deze behandeling is dat kankercellen door het toedienen van kleine radioactieve eiwitten via een infuus inwendig worden bestraald. De kleine eiwitten hechten zich alleen aan de kankercellen en door de radioactieve straling worden de kankercellen vernietigd of de groei verminderd. Zo wordt de tumor zeer gericht en nog effectiever behandeld zonder gezond weefsel aan te tasten. Bij tachtig procent van de mensen met neuro-endocriene tumoren slaat de behandeling aan. Met de standaardbehandeling konden tumoren acht maanden effectief worden behandeld, met de nieuwe methode kan dit vijf keer langer. De nieuwe behandeling is ook veelbelovend voor andere kankersoorten, waaronder prostaatkanker.

De resultaten zijn gepresenteerd tijdens een groot oncologiecongres in Wenen. Uit eerder onderzoek bleek al dat mensen door deze behandeling vier tot zes jaar langer leven en de leefkwaliteit toenam. Naar verwachting wordt de behandeling in 2016 geregistreerd.