Kind van moeder met traag werkende schildklier kan slechter rekenen

Gebrek aan het schildklierhormoon bij de moeder leidt tot slechtere schoolprestaties op jonge leeftijd. Met name bij rekenen is dat zichtbaar, blijkt uit onderzoek van kinderarts-endocrinoloog Martijn Finken.

Heeft een moeder in de vroege zwangerschap een laag gehalte van het schildklierhormoon thyroxine, dan leidt dit tot een verlaagd IQ. Maar nu blijkt dat kinderen van moeders met een vertraagde schildklier ook slechter kunnen rekenen. Een duidelijke relatie met taalkundige vaardigheden hebben de onderzoekers niet gevonden. Thyroxine is essentieel voor de ontwikkeling van het brein van de baby tijdens de zwangerschap.
Voor de studie zijn bijna 1200 Amsterdamse kinderen vanaf de vroege zwangerschap tot de schoolstart gevolgd. De effecten van de hormoonconcentraties tijdens de zwangerschap zijn gemeten, net als het effect van het hormoon op de schoolprestaties op 5-jarige leeftijd. Voor vervolgonderzoek blijven de onderzoekers de kinderen volgen om te kijken of de ontwikkelingsachterstand blijft bestaan.