Is online zelfhulp effectief? Ja!

Psychische klachten nemen af en de kosten zijn gering. Online zelfhulp blijkt effectief, aldus wetenschappers van de Universiteit Twente. Zij deden twee onderzoeken naar een innovatieve E-health toepassing.

Vele miljoenen mensen hebben in Nederland last van psychische stoornissen. Nu blijkt dat online zelfhulp de beste mogelijkheid biedt om de omvang van psychische stoornissen terug te drinken tegen relatief weinig kosten. De wetenschappers onderzochten het wetenschappelijke programma Voluit Leven Online. Dit is beschikbaar voor alle Nederlanders die worstelen met psychische klachten. Uit het onderzoek bleek ook dat het bij dit hulpprogramma niet uitmaakt of het met begeleiding of zonder begeleiding wordt gegeven.

Aan het eerste onderzoek deden 236 mensen met depressieve klachten mee die werden verdeeld in drie groepen. De eerste groep kreeg Voluit Leven Online, de tweede groep moest schrijven over persoonlijke ervaringen en de derde groep kwam op een wachtlijst te staan. Na drie en zes maanden had de eerste groep veel minder depressieve en angstklachten dan de mensen op de wachtlijst. Ook na 12 maanden bleek dit effect nog zichtbaar. Het tweede onderzoek bestond uit 239 mensen met depressieve klachten. De helft ontving Voluit Leven Online met begeleiding, de andere helft kreeg het programma zonder begeleiding.