Omega-3 lijkt psychose te voorkomen

Omega-3-vetzuren lijken de kans op het ontstaan van schizofrenie en andere psychotische stoornissen te voorkomen. Dit effect blijft nog tot lang na gebruik, is de conclusie van onderzoek van de University of Melbourne in Nature Communications onder jongeren die een sterk verhoogd risico hadden.

Bijna tien jaar geleden werd aangetoond dat omega-3-vetzuren een goede werking hadden op een eerste psychose. De vetzuren stelden een eerste psychose uit bij mensen die een verhoogd risico liepen. Uit het vervolgonderzoek blijkt nu dat zeven jaar later het effect nog steeds zichtbaar is. Uit de omega-3-groep ontwikkelde slechts 10 procent in die periode een psychose. In de controlegroep was dit 40 procent. Een kritische noot: de studie betrof 81 deelnemers. Nieuw onderzoek moet de resultaten dan ook eerst reproduceren. Het zou namelijk een goedaardige behandelmogelijkheid zijn, omdat het geen bijwerkingen heeft. Voor het onderzoek slikten de deelnemers tien jaar geleden gedurende 12 weken een omega-3-supplement.