Bijsluiter

Celestone®, tabletten

Leest u deze informatie regelmatig door, ook wanneer u Celestone® al vaker heeft gebruikt de informatie kan zijn aangepast aan nieuwe inzichten.

Samenstelling

Celestone®, tabletten bevatten als werkzame stof 0,5 mg betamethason.

De hulpstoffen zijn maïszetmeel, lactose, gelatine en magnesiumstearaat.

Farmaceutische vorm en verpakkingen

Celestone®, tabletten zijn te verkrijgen in verpakkingen met 30 tabletten in doordrukstrips.

Hoe werkt Celestone?

Betamethason behoort tot een groep geneesmiddelen, the corticosteroïden worden genoemd. Deze cortison-achtige geneesmiddelen helper om verlichting te geven aan ontstoken delen van het lichaam. Ze verminderen zwellingen, roodheid, jeuk en allergische reacties en worden vaak gebruikt als onderdeel van de behandeling voor een aantal verschillende aandoeningen.

Registratiehouder

Schering-Plough B.V.
Maarssenbroeksedijk 4
3606 AN Maarssen

Waarvoor wordt Celestone® gebruikt ?

Celestone® is een geneesmiddel, dat alleen mag worden gebruikt onder supervisie van uw arts.

Celestone® kan worden gebruikt als onderdeel van de behandeling voor verschillende ontstekingsaandoeningen, die reageren op cortison-achtige geneesmiddelen:

reumatologische aandoeningen
- bepaalde gevallen of bijzondere vormen van reumatoïde artritis;
- acuut reuma;

- bindweefselziekten zoals lupus erythematodes disseminatus, spierziekten met ontstekingsverschijnselen zoals polymyositis;
- ontstekingen van de slagaderwand.

longziekten
- chronische obstructieve longziekten (CARA);
- ernstige acute aanvallen van astma;
- allergische longziekten;
- ontstekingen van de longblaasjes door onbekende oorzaak.

darmziekten
- chronische darmziekten: verzwerende ontsteking van de dikke darm zoals colitis ulcerosa of een terugkerende ontsteking van de dunne darm zoals de ziekte van Crohn;
- bepaalde vormen van geelzucht.

bloedziekten
- bloedziekten te wijten aan een slecht functionerend afweersysteem;
- bloeduitstortingen in de huid te wijten aan een tekort aan bloedplaatjes (bij volwassenen); - bloedkankers.

nierziekten
- aandoeningen te wijten aan een gebrekkige doorlaatbaarheid van de nierkanaaltjes.

hormonale ziekten
- abnormale aangroei van de bijnierschors van erfelijke oorsprong; - uitpuilende ogen door slecht werkende bijnierschors.

kankerziekten
- (acute) kanker van de witte bloedcellen;
- kanker door celvermeerdering in lymfeklieren, milt en lever zoals Hodgkin en Non Hodgkin ziekten;

- uitgezaaide borsttumoren;
- teveel aan calcium door uitzaaiingen in het beenderstelsel of ten gevolge van de ziekte van Kehler;
- kwaadaardige tumor van de beenmergcellen zoals de ziekte van Kehler.

zenuwziekten
- aanvallen van multipele sclerose;
- vochtophoping in de hersenen ten gevolge van hersentumoren.

oogheelkundige aandoeningen
- ontsteking van oogvaatvlies, iris, straalvormig lichaam, oogzenuw; - schijngezwel van de oogbol.

huidziekten
- huidaandoeningen die gepaard gaan met blazen bij oudere mensen zoals pemphigus vulgaris; - huidaandoeningen die gepaard gaan met rode verkleuring van de huid;
- blaasvormige vochtbevattende vlekken (Stevens-Johnsonsyndroom);

diepe schimmelinfecties;
- blaasjes ten gevolge van herpes.

diversen
- als bijkomende behandeling bij ernstige allergische reacties;
- als weerstandsverlagend middel bij orgaantransplantatie;
- als bijkomende behandeling om misselijkheid en braken te voorkomen tijdens de behandeling van kanker met kankerbestrijdende middelen the een ernstig braakopwekkend effect hebben.

Wanneer mag u Celestone® niet gebruiken?

U mag Celestone®niet gebruiken als u:

een ongebruikelijke of allergische reactie voor dit geneesmiddel, andere corticosteroïden of voor een van de overige bestanddelen van de tabletten heeft gehad (zoals galbulten, niezen, piepende ademhaling of andere ademhalingsmoeilijkheden).
een virusinfectie, een interne schimmelinfectie of een tropische worminfectie heeft.
Vertel het uw arts altijd als u een infectie heeft, zodat deze op de juiste manier behandeld ken worden.
een maagzweer of dunne-darm-ontsteking heeft.
werd ingeënt met een levend verzwakt virus.

Wanner moet men extra voorzichtig zijn met Celestone®?

U mag in principe alleen behandeld worden met corticosteroïden bij bewezen diagnose en wanner eenvoudiger therapie niet mogelijk is of heeft gefaald.
Een aanpassing van de dosering kan nodig zijn vanwege verslechtering of verbetering van uw ziekteverloop, uw eigen reactie op de behandeling en emotionele of fysische stress. Het kan nodig zijn dat u gedurende een jaar na een corticosteroïdenhandeling van lange duur of met hoge dosissen gecontroleerd moet worden.
Corticosteroïden kunnen sommige tekenen van infectie maskeren en nieuwe infecties kunnen optreden tijdens het gebruik. Als u corticosteroïden gebruikt, kan uw weerstand verminderen en kan het onmogelijk worden om de infectie te lokaliseren.
Wanner u langdurig corticosteroïden gebruikt, kunt u verschillende vormen van staar, glaucoom of ooginfecties ontwikkelen. Het is daarom belangrijk dat uw arts regelmatig uw ogen onderzoekt.
Bij gemiddelde en hoge doses van corticosteroïden kan uw bloeddruk stijgen, kunt u meer zout en vocht vasthouden en meer kalium uitscheiden. Deze effector treden minder vaak op met de synthetische derivaten, behalve als ze in grote doses worden gebruikt. Uw arts kan u een zoutarm dieet en een kaliumsupplement voorschrijven. Alle corticosteroïden verhogen de uitscheiding van calcium.
Zolang u corticosteroïden gebruikt, mag u niet ingeënt worden met verzwakte levende vaccins (zoals BMR) of andere vaccins.
Vermijd ieder contact met iemand the de mazelen of waterpokken heeft, als u dit geneesmiddel gebruikt. Als dit toch gebeurt, vertel dit dan aan uw arts.
U kart alleen in geval van hevige en uitgebreide tuberculose een corticosteroïdenhandeling ondergaan waarbij een geschikte antituberculeuze strategic wordt toegepast.
Bij sluimerende tuberculose of als u positief reageert op de tuberculose-test en u tegelijkertijd corticosteroïden toegediend krijgt, zult u nauwkeurig geobserveerd worden omdat tuberculose zich kan openbaren.
De laagst mogelijke dosis aan corticosteroïden moet worden gebruikt om de situatie the
order behandeling is te controleren.

Stop niet plotseling met het gebruik van dit geneesmiddel; blijf dit geneesmiddel gebruiken, tenzij uw arts u anders heeft verteld. Als uw dosering moet worden aangepast, zal uw arts u specifieke instructies geven.
U mag na langdurig gebruik van dit geneesmiddel met plotseling stopper: de dosis zal langzaam afgebouwd worden door uw arts.
Vertel uw arts, voordat u dit geneesmiddel gebruikt, of u :
- zwanger bent of borstvoeding geeft,
- suikerziekte, schildklierproblemen, leverproblemen, stuipen, maag- of darmproblemen,
verminderde nierfunctie, oogproblemen, een infectie aan het oog door het herpesvirus,
spierzwakte, verhoogde bloeddruk, calciumverlies, osteoporose of een voorgeschiedenis van
psychiatrische problemen heeft,
- welke inenting dan ook nodig heeft.

Omdat complicaties van glucocorticosteroïdenhandeling afhankelijk zijn van de dosis, het gewicht en de duur van de behandeling, zal uw arts het risico en de voordelen van de behandeling tegen elkaar afwegen.

Bij gebruik van Celestone® door kinderen is een regelmatige medische controle noodzakelijk omdat dit geneesmiddel bij langdurig gebruik de groei en ontwikkeling kan beïnvloeden.

Corticosteroïden kunnen de kwaliteit van het sperma aantasten bij sommige patiënten.
Dit geneesmiddel bevat per tablet 165 mg lactose. Niet geschikt bij lactase insufficientie, galactosaemie of glucose/galactose malabsorptie syndroom.

Gebruik samen met andere geneesmiddelen

Vertel uw arts welke andere geneesmiddelen u gebruikt, omdat de doses van sommige geneesmiddelen aangepast moet worden als u Celestone® gebruikt. Dit is het geval bij bepaalde anti-epileptics, antibiotica, hormonale geneesmiddelen, plaspillen (diuretica), aspirine of geneesmiddelen voor hartaandoeningen en bloedziekten.
Maag of darmen kunnen van streek raker als corticosteroid -achtige geneesmiddelen worden gebruikt met sommige andere ontstekingremmende geneesmiddelen of met alcoholische dranken.
Vertel het uw arts als u laboratoriumtesten zult ondergaan.

Gebruik tijdens de zwangerschap en het geven van borstvoeding

Overleg met uw arts over het gebruik van dit geneesmiddel, als u zwanger bent of borstvoeding geeft.
Geef geen borstvoeding wanner u behandeld wordt met dit geneesmiddel.

Invloed op de rijvaardigheid en de. bekwaamheid om machines te besturen
Er zijn geen gegevens bekend over de invloed van Celestone® op de rijvaardigheid en het vermogen om machines te bedienen.

Het is mogelijk dat spierzwakte, spieratrofie en stemmingsveranderingen (euforie, depressies) zich voordoen.

Hoe gebruikt U Celestone en hoeveel ?,

Uw arts heeft u vertelt hoe u dit geneesmiddel dient te gebruiken. Uw arts zal de dosis bepalen afhankelijk van uw toestand. Zorg ervoor dat u deze aanwijzingen volgt.

Wat zijn de mogelijke bijwerkingen ?

Samen met zijn gewenste effecten kan een geneesmiddel bijwerkingen veroorzaken. Hoewel bijwerkingen niet hoeven op te treden, kan het nodig zijn dat ze medische aandacht vereisen als ze wel optreden. Raadpleeg uw arts, als u een reactie vertoont die aanhoudt, die u zorgen baart of waarvan u denkt dat deze ernstig is. Andere bijwerkingen, die hierna met vermeld zijn, kunnen ook optreden bij sommige patiënten.

Als u andere bijwerkingen opmerkt, informeert u dan uw arts.

In het algemeen zijn bijwerkingen, geassocieerd met cortison-achtige geneesmiddelen, inclusief Celestone®, gerelateerd aan de sterkte van de dosis en de duur dat u het geneesmiddel gebruikt.

Bijwerkingen die kunnen optreden bij het gebruik van deze geneesmiddelen zijn: hartritmestoornissen, vasthouden van vocht, hoge bloeddruk, spierzwskte of -pijn, calciumverlies, dunner worden van de huid, blauwe plekken, roodheid van het gezicht, langzame wondheling,

allergische huidreacties, maagzweer of andere maagdarmaandoeningen, hik, stuiptrekkingen, versterkt gevoel van prettig voelen (euforie): slaapproblemen, duizeligheid, hoofdpijn, gemoedsveranderingen, oogaandoeningen, inclusief glaucoom (verhoogde oogboldruk), zwelling van het gezicht, acne en menstruatieonregelmatigheden. Langdurig gebruik van cortison-achtige geneesmiddelen kan de groei bij kinderen remmen.

Overdosering

Er wordt niet verwacht dat een acute overdosering met glucocorticosteroiden, inclusief betamethasone, zal leiden tot levensbedreigende situaties. Behalve bij zeer hoge dosissen is het niet waarschijnlijk dat een te hoge glucocorticoid dosering gedurende een paar dagen schadelijk is, tenzij u suikerziekte, staar of een actieve maagzweer heeft of behandeld wordt met digitalis, coumarineachtige geneesmiddelen the de bloedstolling remmen of plasmiddelen the de kaliumuitscheiding verhoogt.
Wanneer u meer van Celestone heeft ingenomen dan u zou mogen, vraag uw arts of apotheker om advies.

Vergeten dosering

Wanner u vergeten bent Celestone op tijd in te nemen, doe dit dan zo snel mogelijk nadat u dit bemerkt en volg verder het door uw arts voorgeschreven gebruik. Neem echter nooit een dubbele dosis van Celestone om zo de vergeten dosis in te haler.

Wijze van bewaring en houdbaarheid
Niet bewaren boven 25°C.
Celestone® is houdbaar tot aan de datum the op de verpakking staat vermeld.

Houd Celestone® buiten het bereik van kinderen en huisdieren.

Inschrijving

Celestone®, tabietten is in het register ingeschreven order RVG 01834.

Datum
Januari 2000.

Voor nadere informatie over Celestone®kunt u contact opnemen met uw arts of apotheker. Gaarne klachten het op de verpakking vermelde chargenummer opgeven.