Uitgebreid
Zoek in alles
Of zoek in een categorie
Ziektebeelden Zelftesten
Medicijnen Nieuws
Bijsluiters Overig

Illegale medicijnen gemakkelijk te bestellen


Volgens de Consumentenbond zijn nepmedicijnen eenvoudig via het internet in het buitenland te bestellen. Wat de koper echter niet weet is of hij of zij nu echte medicijnen ontvangt. Ook de bij de doses werkzame stoffen moeten vraagtekens worden gezet.

De Consumentenbond nam onlangs de proef op de som en zocht op internet naar medicijnen waar patiënten niet zo makkelijk om vragen aan een arts, zoals Viagra, Prozac en Valium. De onderzoekers troffen een flink aantal websites aan dat deze medicijnen aanbiedt. De websites zien er betrouwbaar uit, mede door een afbeelding van een arts of apotheek.
Van de honderd bestellingen waren er op moment dat de Consumentenbond de publiciteit zocht bijna dertig middelen binnengekomen. Maar het staat niet vast of het om de echte medicijnen gaat of om nepmiddelen. De meeste opgestuurde medicijnen maakten in ieder geval een weinig betrouwbare indruk. Vaak zaten ze los in een zakje, zonder bijsluiter en zonder duidelijke afzender erop vermeld. Daarom vermoedde de bond dat de kans dat het om vervalsingen gaat groot was.

Risico’s groot

En mocht het wel het juiste medicijn betreffen, is dat ook niet zonder gevaar, aangezien receptmedicijnen niet voor niets alleen op artsvoorschrift verkrijgbaar zijn. Dit soort middelen kunnen onder meer bijwerkingen hebben. Ook kunnen er gezondheidsrisico’s optreden door interactie met andere medicijnen die mensen al gebruiken.
Geschat wordt dat elk jaar doden vallen door het gebruik van nepmiddelen. Het gaat bij illegale medicijnen vooral om erectiemiddelen, anabole steroïden en cholesterolverlagende middelen. Jaarlijks worden alleen al in Nederland honderdduizenden neppillen verkocht. Een inspecteur voor de volksgezondheid sprak in een interview van enkele jaren terug van Russische roulette, waar het gaat om de risico’s.

750 duizend stuks

De Inspectie voor de Volksgezondheid doet intussen zijn best om de handel in illegale medicijnen tegen te gaan. Regelmatig verschijnen er berichten over de vangst van weer honderdduizenden illegale pillen. Sommige zijn afkomstig uit Nederland, al zijn ze doorgaans elders geproduceerd.
Bij een zaak van de IGZ tegen drie Slowaken die vanuit Amsterdam werkten, werden 750 duizend verschillende capsules en tabletten gevonden. Het bleek om namaakmedicijnen te gaan voorzien van merknamen van bekende fabrikanten (Roche, Bayer, Pfizer, Abbot, Eli Lilly). Sommige van de pillen bleken na onderzoek geen werkzame stoffen te bevatten. Deze risicovolle handel zal blijven bestaan zolang mensen bereid zijn om middelen buitenom de reguliere kanalen te kopen.

Bron: IGZ/Consumentenbond