Uitgebreid
Zoek in alles
Of zoek in een categorie
Dossiers Nieuws & Blogs
Ziektebeelden Gezondheidstests
Medicijnen Overig

Dit moet je weten over zonnebrand

De laatste tijd hebben we in Nederland te maken gehad met somber weer, maar daar komt verandering in. Er staat ons namelijk uitzonderlijk warm weer te wachten met veel zon. Het is dan ook belangrijk om ons hier goed tegen te beschermen; iets wat we vaak na de zomermaanden vergeten. Nieuws.nl vroeg daarom dermatoloog Ellen de Haas het hemd van het lijf over zonnen. Waar moet je bijvoorbeeld opletten bij het aanschaffen van een zonnebrandcrème?

Liefhebbers van warm weer kunnen met name komende zondag en maandag hun hart ophalen, maar ook andere dagen van de herfstvakantie (voor regio midden en zuid) zijn uitzonderlijk warm. Slechts twee keer sinds de eerste weermetingen kwam het kwik in de tweede helft van oktober in Nederland zo hoog uit als de komende dagen.

Veel Nederlanders zijn geboren met een lichte huid en hunkeren naar een kleurtje. Dit blijft niet zonder gevolgen: van de 51.000 mensen in Nederland die jaarlijks te horen krijgen dat ze huidkanker hebben, overlijden 900 mensen, dat blijkt uit het onderzoek UV-straling en gezondheid van het Rijkinstituut voor Volksgezondheid en Milieu. Huidkanker wordt voornamelijk veroorzaakt door blootstelling aan UV-straling.

Het is vooral belangrijk dat de kleintjes onder ons goed worden ingesmeerd. De Haas: “Tot de peuterleeftijd is de huid van kinderen nog niet helemaal rijp. Hun lichaam kan zonschade daarom minder goed opruimen, waardoor hun huid sneller beschadigt.” Het is volgens De Haas overigens niet zo dat als je eenmaal schade hebt opgelopen aan je huid het geen zin meer heeft om je goed te beschermen tegen de zon: “Als je veel schade oploopt, schiet het reparatiemechanisme tekort en blijft deze aanwezig. Alle schade wordt als het ware bij elkaar opgeteld en zo kan huidkanker ontstaan. Het is daarom belangrijk om verstandig met de zon om te blijven gaan.” Maar waar moet je opletten bij het zonnen, insmeren en het kopen van zonnebrand?

Klik hier voor tips van De Haas om je goed te beschermen tegen de zon.

Technische realisatie door Madicine Media
Some stock images used under license from Shutterstock