Uitgebreid
Zoek in alles
Of zoek in een categorie
Dossiers Nieuws & Blogs
Ziektebeelden Gezondheidstests
Medicijnen Overig

Lenzendragers opgelet: zo zorg je goed voor je lenzen én ogen

Meer dan de helft van de mensen in Nederland draagt een bril of contactlenzen. Naarmate we ouder worden, ontkomt bijna niemand hieraan. We hebben maar twee ogen en het is belangrijk dat we hier goed voor zorgen. Met name als we lenzen dragen, vraagt dit om extra verzorging en aandacht.

Contactlenzen zijn ware vuiltrekkers. Het schoonmaken van je lenzen is daarom een essentieel onderdeel als je lenzen draagt. Dit is niet alleen belangrijk om goed zicht te houden, maar ook het draagcomfort en de optische kwaliteit nemen af bij vervuilde lenzen. Met name door de opbouw van aanslag op je contactlenzen worden lenzen waziger. Hierdoor kunnen er oogirritaties, allergieën of afweerreacties optreden. Bovendien kan je last krijgen van droge ogen, doordat de aanslag de bevochtiging door middel van tranen tegengaat.

Door dagelijks je lenzen te onderhouden gaan je lenzen langer mee en houd je je ogen gezond. Waar moet je op letten bij het dagelijkse onderhoud? Gebruik geen kraanwater om je contactlenzen af te spoelen of in te bewaren. Zorg dat je de juiste producten gebruikt voor het reinigen en desinfecteren. Wrijven en afspoelen leveren de beste resultaten op, ook als je lenzenvloeistof gebruikt waarvoor je niet hoeft te wrijven. Er zijn verschillende soorten lenzenvloeistof te koop voor het schoonmaken, bewaren, reinigen en onderhouden van lenzen. Er is een verschil tussen harde en zachte lenzen en de vloeistoffen zijn hierop afgestemd. Let daarbij goed op de houdbaarheidsdatum van de vloeistof.

Doe vooral geen moeite om een paar euro’s te besparen door restjes lenzenvloeistof bij nieuwe te voegen. Koop op tijd nieuwe vloeistof en volg de aanbevelingen van je oogarts op. Daarbij is het belangrijk om je lenzenhouder elke drie maanden, of eerder, te vervangen. Zorg daarbij dat je de houder open en droog bewaart en niet in de buurt van een toilet plaatst.

Schroom niet om je oogzorgspecialist om advies te vragen over lensverzorging. Ook online is het mogelijk om tips en advies in te winnen, zoals bij Lens2day.nl of Eyelens.nl. Je ogen zijn het waard om goed voor te zorgen en goede hygiëne is belangrijk als je contactlenzen draagt.

Technische realisatie door Madicine Media
Some stock images used under license from Shutterstock