Uitgebreid
Zoek in alles
Of zoek in een categorie
Dossiers Nieuws & Blogs
Ziektebeelden Gezondheidstests
Medicijnen Overig

Specifieke wensen voor je zorgverzekering 2017? Zo verzeker je het

De basis zorgverzekering vergoedt de belangrijkste zorg in Nederland. Denk bijvoorbeeld aan eerste hulp bij ongelukken, de huisarts en sommige medicijnen. Heb je andere zorg nodig? Dan kun je hiervoor een aanvullende verzekering afsluiten. Maar wat nou als je een specifieke vergoeding nodig hebt? Waar moet je dan op letten bij het aanvragen van je zorgverzekering?

Aanvullende zorgverzekering

Er zijn ontzettend veel verschillende aanvullende verzekeringen en iedere verzekering biedt weer andere vergoedingen aan. Verzekeraars bieden een aanvullende verzekering namelijk aan in pakketvorm. Je sluit dus een pakket af waarin meerdere vergoedingen zitten. Vraag je speciaal een aanvullende verzekering aan om bijvoorbeeld een gehoorapparaat vergoed te krijgen? Dan krijg je er vaak ook een vergoeding voor bijvoorbeeld fysiotherapie en vaccinaties bij. Dit is natuurlijk mooi meegenomen maar let altijd goed op je pakket. In sommige gevallen betaal je namelijk voor het pakket meer premie dan je eruit vergoed krijgt. Bij de volgende vergoedingen moet je goed opletten.

Overzicht vergoedingen

Op de website van Independer kun je per vergoeding zien welke verzekeraar voor jou het beste pakket biedt. Ook zie je direct wat je per maand gaat betalen. In het overzicht hieronder zetten wij alvast de meest voorkomende specifieke vergoedingen voor je op een rij.
 1. Gehoorapparaten
  Gehoorapparaten worden voor 75% vanuit de basisverzekering vergoed. Hier betaal je wel je eigen risico over. Kijk altijd goed naar de totale kosten van je gehoorapparaat, het is vaak namelijk niet nodig een aanvullende verzekering met een hoge vergoeding aan te vragen.

  Voorbeeld
  : je gehoorapparaat kost € 500,-. Hiervan wordt 75% vanuit de basisverzekering vergoed. Dat betekent dat je € 375,- eigen risico betaalt. Heb je je eigen risico al verbruikt? Dan krijg je dit bedrag volledig vergoed. De overige € 125,- is je eigen bijdrage. Hiervoor kun je een aanvullende verzekering afsluiten. Het is in dit geval dus niet nodig een aanvullende verzekering met een vergoeding van € 500,- te nemen. Omdat je maar € 125,- nodig hebt.

  https://www.independer.nl/zorgverzekering/vergoedingen/gehoorapparaten.aspx
 2. Brillen en lenzen
  Steeds meer mensen dragen een bril of lenzen. Dit zijn geen goedkope hulpmiddelen. Daarom is het fijn als je zorgverzekering het vergoed. Het is daarom verleidelijk een aanvullende verzekering te kiezen met een deze vergoeding erin. Kijk hier goed naar, vaak betaal je namelijk meer voor de verzekering dan de vergoeding die je krijgt.

  Voorbeeld: Sluit je een aanvullende verzekering speciaal voor brillen en lenzen? Dan betaal je vaak meer premie voor de verzekering dan je eruit vergoed krijgt. Vaak krijg je bijvoorbeeld € 100,- per twee jaar vergoed. Je betaalt voor dit pakket ongeveer € 10,- per maand. In totaal betaal je dus € 240,- aan premie terwijl je maar € 100,- vergoed krijgt. Als je de verzekering sluit voor andere vergoedingen (bijvoorbeeld fysiotherapie en anticonceptie) en je krijgt een vergoeding voor brillen en lenzen erbij, is dat natuurlijk mooi meegenomen!

  https://www.independer.nl/zorgverzekering/vergoedingen/brillenenlenzen.aspx 
 3. Kunstgebitten
  De basisverzekering vergoedt één keer per vijf jaar 75% van je kunstgebit. Hier betaal je wel je eigen risico over. Je betaalt dus altijd 25% zelf. Laat je voor het eerst een kunstgebit aanmeten?  Dan betaal je ook het trekken van je tanden voor een kunstgebit zelf. Hier kun je wel een aanvullende verzekering voor afsluiten.

  Voorbeeld: je hebt al 5 jaar een kunstgebit en je moet een nieuwe laten aanmeten. Dit kost je ongeveer € 2.000,-. De basisverzekering vergoedt 75%. Dit komt neer op € 1.500,-. Je betaalt zelf je eigen risico van € 385,-. Heb je een vrijwillig eigen risico? Dan betaal je dit ook eerst zelf. Als je je hele eigen risico dat jaar al betaald hebt, krijg je de volledige € 1.500,- vergoed uit de basisverzekering. De overige € 500,- is je eigen bijdrage. Hiervoor kun je een aanvullende verzekering afsluiten.

  https://www.independer.nl/zorgverzekering/vergoedingen/kunstgebitten.aspx
 4. Pedicure
  Heb je diabetes? Dan heb je soms behoefte aan een pedicure. Dit wordt helaas niet standaard door de basisverzekering vergoed. Als je diabetes type 1 of 2 hebt, krijg je ieder jaar een voetcontrole of voetonderzoek vergoed. Je krijgt hierna een Simms’s classificatie. Heb je Simms’s 2 of 3? Dan krijg je de behandeling van huid- en nagelproblemen en voetvorm- en standsafwijkingen vergoed vanuit de basisverzekering. Deze kosten gaan natuurlijk wel te koste van je eigen risico.

  Krijg je geen vergoeding vanuit de basisverzekering maar wil je wel de kosten voor een pedicure vergoed krijgen? Sluit dan een aanvullende verzekering af. Vraag altijd van tevoren aan je verzekeraar wat je in jouw specifieke situatie vergoed krijgt. Zo voorkom je dat je voor onverwachte verrassingen komt te staan.
 5. Bovenooglidcorrectie
  Heb je last van hangende oogleden? Dan biedt een bovenooglidcorrectie uitkomst. Dit wordt helaas niet altijd vergoed door de basisverzekering. Je krijgt een bovenooglidcorrectie alleen vergoed als je een medische indicatie hebt. Bijvoorbeeld als je een ernstige gezichtsveldbeperking hebt, waarbij de onderrand van je bovenooglid 1 millimeter of lager boven het centrum van je pupil hangt. Maar ook als je een afwijking of chronische ziekte hebt, waarmee je bent geboren.Heb je geen medische indicatie? Dan kun je een aanvullende verzekering voor je bovenooglidcorrectie afsluiten. De keuze is alleen ontzettend beperkt. Er zijn maar een paar verzekeraars die deze vergoeding bieden en dan alleen als het medisch noodzakelijk is en na toestemming van de verzekeraar.
  https://www.independer.nl/zorgverzekering/vergoedingen/bovenooglidcorrectie.aspx
 6. Laserepilatie
  Heb je als vrouw last van overbeharing in het gelaat? Dan wil je dit natuurlijk weg hebben, het liefst permanent. Laserepilatie kan dit voor je doen. Helaas krijg je de kosten hiervoor niet vanuit de basisverzekering vergoed. Je kunt hier wel een aanvullende verzekering voor afsluiten. Hier zitten wel wat voorwaarden aan verbonden. Je krijgt de vergoeding namelijk alleen als het gaat om overbeharing in het gelaat bij een vrouw. Dit is altijd op medische indicatie en na toestemming van de verzekeraar.
 7. Pruiken
  De basisverzekering vergoed de kosten voor een pruik alleen als het gaat om langdurige, gehele of gedeeltelijke kaalhoofdigheid als gevolg van een medische aandoening of behandeling. Je betaalt hier dan wel je eigen risico over. Wordt je op een natuurlijke manier kaal? Dan krijg je helaas geen vergoeding uit de basisverzekering.
  Kost je haarstukje meer dan de vergoeding die je uit de basisverzekering krijgt? Dan moet je dit zelf betalen. Je kunt hier wel een aanvullende verzekering voor afsluiten. Houd er rekening mee dat je voor deze aanvullende verzekering een redelijke hoge maandpremie betaalt.
  https://www.independer.nl/zorgverzekering/vergoedingen/pruiken.aspx

Technische realisatie door Madicine Media
Some stock images used under license from Shutterstock