Uitgebreid
Zoek in alles
Of zoek in een categorie
Dossiers Nieuws & Blogs
Ziektebeelden Gezondheidstests
Medicijnen Overig

Naar je eigen zorgverlener in 2017: zo doe je dat

Het is weer december: net als de feestdagen, cadeautjes en feestelijke versieringen vliegen ook de zorgverzekeringen en aanbiedingen je weer om de oren. Dit jaar is er veel in het nieuws geweest rondom de contracteringen van zorgverleners. Waar kun je met welke polis terecht en waar moet je op letten?


Welke regels gelden er?

Waar je terecht kunt, wordt grotendeels bepaald door het type zorgpolis dat je kiest. Er zijn in 2017 vier verschillende soorten zorgpolissen: de budgetpolis, de naturapolis, de restitutiepolis. De combinatiepolis is daar als laatste bijgekomen. De soort polis die je hebt, bepaalt hoeveel vrijheid je hebt om zelf te kiezen waar je terecht kunt. Een polis met minder vrijheid in zorgkeuze, is vaak ook goedkoper.

  • Budgetpolis: hiermee kun je maar bij een zeer beperkt aantal zorgaanbieders terecht. Ga je naar een zorgaanbieder waar je verzekeraar geen contract mee heeft? Dan moet je een deel van de kosten zelf betalen. Deze polis is wel goedkoop. 
  • Naturapolis: met deze polis kun je naar bijna alle ziekenhuizen en klinieken. Voor andere specialisten en fysiotherapeuten verschilt het per verzekeraar en regio hoe ruim de contacteringen zijn. De keuze is veel ruimer dan een budgetpolis: daarom is de premie ook iets hoger. 
  • Restitutiepolis: dit is een polis met volledig vrije zorgkeuze. Logischerwijs is de premie daarom ook het hoogste van alle soorten polissen. Er wordt ook wel over ‘zuivere restitutiepolis’ gesproken. 
  • Combinatiepolis: de naam zegt het al, deze polis is een combinatie. Je hebt ook hier volledig vrije zorgkeuze, maar het verschil is dat een zorgverzekeraar soms afspraken heeft gemaakt over het maximaal te vergoeden tarief. Het kan zijn dat van een behandeling alleen het marktconforme tarief wordt vergoed. Is je behandeling duurder? Dan betaal je die extra kosten zelf.

Ga je komend jaar overstappen? Het type polis hoeft niet bepalend te zijn voor je keuze: de ene polis is niet per definitie beter dan de andere. Zo lang je zorgwensen gedekt zijn en je bewust bent van waar je wel en niet terecht kunt is dat voldoende. Een voorbeeld: je wilt graag terecht bij fysiotherapeut X. Je vindt twee mooie opties voor een nieuwe zorgverzekering met een aanvullende dekking voor fysiotherapie. Optie 1 is een naturapolis met een aantrekkelijke prijs. Optie 2 is een restitutiepolis, maar die is wat duurder. Beiden hebben een contract met je favoriete fysiotherapeut. Mits je natuurlijk geen andere aspecten hebt die je mee wilt laten wegen, zou dan optie 1 een aantrekkelijkere optie zijn. Je weet immers zeker dat je terecht kunt.

In de praktijk wegen vaak nog andere aspecten mee. Zoals bijvoorbeeld de ziekenhuizen in je regio waar je terecht kunt, andere zorgwensen of misschien de wensen voor je kinderen.

Let op: spoedeisende hulp wordt altijd vergoed. Contractering speelt hierin geen rol.
 

Hoe weet ik welke zorgpolis ik heb?

Heb je al een zorgverzekering en weet je niet wat voor type verzekering je hebt? Kijk dan even op je polisblad of neem contact op met je verzekeraar. Je zorgverzekeraar kan je ook meer informatie geven over de contractering van jouw favoriete zorgverlener.

Ga je voor 2017 op zoek naar een nieuwe verzekering? Geen zorgen: een zorgverzekeraar moet altijd duidelijk melden om wat voor type polis het gaat. Als het voor jou belangrijk is naar welke zorgverleners je wel en niet kunt, is het slim dit mee te nemen in je keuze. Op Independer vind je in de vergelijking van elke zorgverzekeraar alle contracteringen per zorgverlener terug. Bovendien zie je per polis direct het percentage gecontracteerde zorgverleners terug. Zoek je een specifieke zorgverlener? Ook die kun je gemakkelijk opzoeken. Nog niet aan een vergelijking toe? Bekijk dan de aparte tool met alle contacteringen.


Voor welke zorgverleners geldt dit?

Voor welke zorgverleners moet je rekening houden met de afspraken die je zorgverzekeraar maakt? Dat verschilt per zorgverlener. Je huisarts en de kosten van een afspraak met je huisarts worden vergoed vanuit de basisverzekering. Daarom maakt het voor je huisarts niet uit welke zorgpolis je kiest. Ook voor je tandarts heb je altijd vrije keuze. Als er wel een contract is wordt de rekening door de tandarts direct naar je verzekeraar gestuurd, als er geen contract is moet je die zelf opsturen (mits je een tandartsverzekering hebt natuurlijk). Maar voor de uiteindelijke vergoeding maakt het verder niet uit. Voor andere specialisten is dit wel relevant. Bijvoorbeeld voor

  • Ziekenhuizen
  • Klinieken
  • Fysiotherapeuten
  • Apotheken
  • Diëtisten
  • Alternatieve genezers

Niet alle zorgverzekeraars sluiten contracten met alle zorgverleners zoals ziekenhuizen, fysiotherapeuten en logopedisten. Ziekenhuizen zijn over het algemeen ruimer gecontracteerd dan bijvoorbeeld een diëtist. Hoe specifieke het type zorgverlener is, hoe slimmer het is van tevoren even te checken of je zorgverzekeraar een contract heeft afgesloten.


Beroepsvereniging of niet?

Word je behandeld door een alternatieve genezer of fysiotherapeut? Dan wil je verzekeraar vaak dat je zorgverlener is aangesloten bij een beroepsvereniging. Alleen in dat geval zal je verzekeraar de behandeling dan vergoeden. Op de website van je zorgverlener vind je vaak al terug of hij of zij is aangesloten bij een beroepsvereniging. En je (toekomstige) zorgverzekeraar geeft aan of het nodig is dat je zorgverlener is aangesloten bij een beroepsvereniging en welke beroepsvereniging dit is.

Technische realisatie door Madicine Media
Some stock images used under license from Shutterstock